Przepis na pasztet wg. Kasi Majdan

#1
Jeśli od czasu do czasu chcecie zjeść coś innego, ale nie tracić na wartościach odżywczych, to dobrym pomysłem mogą być podroby ;) Lub smacznie i zdrowo - pasztet :D Przepis od Kasi Majdan w formie video znajdziecie tutaj: https://youtu.be/h8tIAoi-kEE



Re: Przepis na pasztet wg. Kasi Majdan

#4
[quote="ARON"][quote="hipi"]wyglada smakowicie :D[/quote]

Kasia czy pasztet z filmiku? :P[/quote]

HAHA jak dla mnie i to i to :D Chciałabym wyglądac jak Kaśka ;) Pracuję nad tym! A przepis na bank wypróbuję bo szukałam akurat czegoś takiego :)

Re: Przepis na pasztet wg. Kasi Majdan

#5
Ja robię ten i bardzo lubię polecam:

1 kg wieprzowiny
1 kg wołowiny
1/2 kg surowego boczku lub podgardla
3 średnie cebule, obrane i pokrojone w grube plastry
1/2 podłużnej bułki np. paryskiej pokrojonej w plastry
5 dkg wątróbki (opcjonalnie)
4 - 5 jajek
2 łyżeczki soli, świeżo zmielony pieprz
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
smalec do wysmarowania formy
ok. 300 g słoniny, pokrojonej w cienkie plasterki
bułka tarta

Przyprawy do zagotowania:

2 listki laurowe
6-8 ziarenek ziela angielskiego
10 ziarenek czarnego pieprzu

Dodaj notatkę
Przygotowanie

Przyprawy gotować przez 7 minut w małej ilości wody. Powinno pozostać 1/2 szklanki wywaru.
Mięso pokroić na małe kawałki około 3 x 3 cm i włożyć do dużego garnka. Boczek ułożyć na spód, następnie mięso (wieprzowinę, wołowinę), dalej cebule. Posolić i dodać przecedzony zimny wywar z przypraw. Zagotować na dużym ogniu, następnie wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu aż do miękkości mięsa, przez około 1,5 godziny. Pod koniec gotowania dodać bułkę. Wątróbkę sparzyć we wrzątku przez około 3 minuty.
Po wystudzeniu mięsa, najlepiej na następny dzień, trzykrotnie zmielić mięso oraz wątróbkę w maszynce do mięsa. Następnie dodać żółtka, wymieszać, dodać sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Na koniec delikatnie połączyć z ubitymi białkami.
Dwie wąskie i podłużne formy o długości 30 cm wysmarować smalcem, boki i dno wyłożyć plasterkami słoniny. Posypać bułką tartą. Wyłożyć masę mięsną, dobrze docisnąć, aby nie pozostały wewnątrz pęcherze powietrza. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez ok 1,5 godziny.
ODPOWIEDZ

Wróć do „BODYMANIA.TV”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość